Everything gets better with timeWat is gerijpt vlees?

Hoe langer vlees rijpt, hoe meer smaak het krijgt. De rijping gebeurt in onze koude rijpingskamer waar de temperatuur en luchtvochtigheid ideaal is om het rijpingsproces te bevorderen. Dit minstens 3 weken en maximaal 9 weken. Uiteraard komt hier enkel het beste vlees voor in aanmerking. De dieren kregen de tijd om te grazen en te groeien op uitgestrekte weides. Ze aten er uitsluitend natuurlijke voeding zoals grassen, wilde kruiden, bloemen en hooi uit de streek. Dit zorgt er voor dat elk ras een unieke smaak heeft.


Het rijpen gebeurt volgens het 'dry-aging' principe waarbij enzymen inwerken op de eiwitten en het vlees malser wordt. Door de blootstelling van het vlees aan de lucht, droogt het in. Dit maakt bijvoorbeeld een steak of entrecôte een heel stuk malser, smaakvoller en vol karakter. 

Het smelt als het ware op je tong.


Onze rassen


  • Kempisch wit blauw - België
  • Charolais - Frankrijk
  • Aubrac - Frankrijk
  • Limousin - Frankrijk
  • Montbéliard - Frankrijk
  • Rubia Gallega - Spanje
  • Chianina- Italië
  • Holsteiner - Tsjechië
  • Black Agnus - Portugal
  • Simmental - Zwitserland


Bereidingstips


Leg de entrecôte op een ingevette bakplaat in de oven gedurende 50 minuten op 50°C. 

Bak daarna kort en hevig in een braadpan of grill, laat enkele minuutjes rusten en serveer.Ontdek meer over de beschikbare rassen


Kempisch wit-blauw - 9 weken gerijpt 

Geteeld op kempische bodem en bekend om zijn imposante spiermassa. Het Kempisch wit-blauw heeft vrijwel geen marmering en een dichte structuur. 

Holsteiner Tjechië  - 6 tot 8 weken gerijpt 

Runderen die opgegroeid zijn in Tjechië, waar ze grazen op uitgestrekte weilanden en bijgevoederd worden met maïs en gerst. Door deze voeding en stressloze omgeving heeft het vlees een bijzondere en krachtige smaak. Het vlees is sterk dooraderd. 

Rubia Gallega Spanje - 6 weken gerijpt 

Robuuste runderen met een kastanje-bruine kleur afkomstig uit de Spaanse regio Galicië, waar ze op uitgestrekte weilanden grazen langs de Atlantische Oceaan. Dit geeft het vlees een ietwat zilte smaak. De runderen voeden zich het hele jaar door uitsluitend met gras, kruiden en klaver. Doordat ze de karakteristieke smaken van de voeding en omgeving hebben kunnen opnemen krijgen ze na rijping een complexe smaak met toetsen van boter en kruiden. Het vlees is sterk gemarmerd. 

Black Angus Azoren - 6 à 8 weken gerijpt

Deze runderen leven in totale vrijheid op de Portugese Azoren. Hier leiden ze een rustig leven en grazen ze op zuivere en gezonde weiden. Het vlees is mooi dooraderd, botermals en heeft een karaktervolle sublieme smaak. 

Charolais Frankrijk - 6 weken gerijpt 

Dit is één van de grootste en oudste vleesrassen ter wereld en is oorspronkelijk afkomstig uit de streek rond Charolles. Doordat ze een goede vleestoename hebben en een lage vetvorming is het vlees relatief mager en stevig. Het is licht gemarmerd en heel smaakvol. Op de uitgebreide vlaktes in de Auvergne voeden ze zich hoofdzakelijk met grassen, kruiden en luzerne wat de smaak en malsheid alleen maar ten goede komt.

Chianina Italië - 6 weken gerijpt

Runderen afkomstig uit Toscane, meerbepaald uit Valdichiana, de vruchtbare vallei tussen Arezzo en Chiusi waar de Chianina-rivier stroomt. Dit ras staat bekend voor zijn verbluffend uiterlijk (lange romp, meer dan 2 meter hoog) en zijn fijne smaak. Door de natuurlijke begrazing in de valleien en aanvullend voedsel zoals maïs en meer uit deze regio, hebben ze een sublieme en fijne smaak. Het vlees van deze runderen is vet- en cholesterolarm.

Simmental Oostenrijk - 6 weken gerijpt

Deze runderen zijn afkomstig uit de Alpen met zijn vele grassoorten en Alpenkruiden. Dit resulteert uiteraard ook in de uitzonderlijke smaak. Simmental vlees heeft een fijne structuur, een mooie vetmarmering en een zachte, karaktervolle smaak.

Aubrac Frankrijk - 6 weken gerijpt

Dit oude ras wordt vooral gekweekt ten zuiden van het Centraal Massief in Frankrijk. Ze grazen op hoogweides vol grassen en wilde kruiden. Dit levert een superieur ras. Het vlees is mals, mooi gemarmerd, kruidig, met een verfijnd karakter.

Limousin Frankrijk - 6 weken gerijpt

Dit is wellicht één van de bekendste vleesrassen en is afkomstig uit het Centraal Massief in Frankrijk, de streek rond Limoges. De dieren kregen er de tijd om te grazen en te groeien op uitgestrekte weides. Zonder stress eten ze enkel natuurlijke voeding: grassen, wilde kruiden en bloemen, hooi uit de streek. Het vlees is licht gemarmerd, heeft een stevige en licht vezelige structuur en is erg sappig en mals.

Montbéliard Frankrijk - 6 à 8 weken gerijpt

Dit ras is afkomstig uit de Franse Jura en wordt nu voornamelijk in de Savoie gekweekt. Oorspronkelijk was dit een melkveeras, maar door de sterke gespierdheid zijn ze ook zeer geschikt als vleesras bevonden. Het vlees is altijd mooi dooraderd met vet en donker van kleur. De smaak is kruidig en boterachtig.

Wagyu Kobe Japan - niet gerijpt - A5+

De ’Rolls-Royce’ of de ‘kaviaar’ van het rundsvlees. Wagyu is een van oorsprong Japans zwart runderras. Het vee mag enkel zuiver water drinken en moeten gevoed worden met granen zoals rijst stro, maïs, gerst en andere granen. Het is de smaak en de marmering met shimofuri vet, wat smelt bij hoge temperatuur wat het vlees uniek maakt.